Obsesia reusitei in viata(I)


Inspirat din Savatie Baştovoi

 

Obsesia reuşitei în viaţă pare să fi găsit, în contemporaneitate, un procedeu simplu de rezolvare: ” Perseverează, impune-te! Cum să te respecte alţii dacă tu însuţi nu te respecti?”

Psihologii moderni oferă o serie întreagă de alternative de a depăşi complexele ” comuniste”, ” medievaliste”, ” ortodoxiste”( sâc!). Însa a ucide in tine sentimentul rusinii nu înseamnă că tu însuţi vei face fapte de ruşine.Penibilul rezuzlta tocmai din seninatatea cu care cineva face fapte considerate bune desi nu e deloc asa.

Este curios cum tânărul ” cu tupeu”, care întotdeauna face o glumă înainte de a se prezenta, a înlocuit idealul nobilului tăcut şi sobru. Aceşti bufoni ai vremurilor noastre, tinerii descurcăreţi, care fac şi vreo afacere micuţă, ii fascinează la modul serios pe amatorii de telenovele ieftine. Ce simpatici sunt ei cand spun ca Beethoven a emis  teoria relativităţii iar  Einstein a scris Cei trei muşchetari!. Şi ce ii face oare atat de atragatori? Tocmai faptul că nu se ruşinează deloc când li se spune că sunt proşti. O incursiune in lumea greacă ar fi binevenită pentru a vedea dacă mai avem vreo legătură cu civilizaţia adevărată.

Grecii au trezit multă admiraţie chiar şi celor care nu ştiau nimic despre ei. Să luăm cea mai bună variantă a bărbatului timpurilor noastre: tânăr, cu bani, conduce o afacere prosperă,. Unul din cei care priveşte pantofii celuilalt in lift.

Acum să ni-l închipuim pe acest bărbat elegant nimerit în grădina lui Pitagora, unde începătorii tac în primii trei  ani.Se înţelege că bărbatul nostru, La prima tentativă de a ” se pune în evidenţă” va fi alungat, ca un bădăran.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Condiţia umană. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Obsesia reusitei in viata(I)

  1. Emilia zice:

    sti ,postul tau mi-a amintit de cat de linistit si de cavaler e fiu-miu de un an comparativ cu alti copii de varsta lui. da jucariile pupa toate fetitele si zambeste la toata lumea. si da ai dreptate nesimtirea tine astazi loc de virtute,din pacate….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s